Ga naar de inhoud
Vraag een demo aan

Organiseer hoogwaardige events in minder tijd

Stel ons jouw vragen, boek een gratis demo, of vraag een passende offerte aan.

Zo’n drie jaar geleden presenteerde Mark Post de eerste hamburger van kweekvlees. Gemaakt uit de stamcellen van een koe. Zojuist stond Mark Post op Get Into The Future en deelde er zijn visie op de toekomst van het voedselprobleem. Gaat kweekvlees een oplossing bieden en – drie jaar verder – hoe heeft kweekvlees zich verder ontwikkeld? Mark Post deelde visie en presenteerde antwoorden op interessante vragen in een inspirerende sessie

“Eigenlijk zouden we allemaal vegetarisch moeten worden”, aldus Post. Waarom: de consumptie van vlees is zeer schadelijk voor het milieu omdat vee een enorme voedselbehoefte heeft. Dat kost energie – waaronder veel water – en ook de uitstoot van methaan is slecht voor het milieu. Met de stijgende consumptie van vlees in bijvoorbeeld de BRIC landen, is het zoeken van een oplossing niet minder dan noodzakelijk.

Doorontwikkelen en smaak

De oplossing? Kweekvlees! De hamburger die in 2013 werd gerealiseerd kostte zo’n kwart miljoen. Dat is duur…echter: wanneer we op basis van de huidige technologie de productie van de hamburger verder zouden optimaliseren, moet het mogelijk zijn om in 2020 tot een prijs van $11 dollar te komen. Nog steeds prijzig maar wel realistisch! Post richt zich op rundvlees. Inmiddels zijn andere partijen aan de slag gegaan met bijvoorbeeld varkensvlees. Het aanbod is straks breder.

En lekkerder. Het kweekvlees wat destijds werd gepresenteerd was gebaseerd op spierweefsel en bevatte geen vetten. Vet is toch ook het bestandsdeel wat de hamburger in de supermarkt ‘lekker sappig’ maakt en dan is wat de consument graag ziet. Ook hier wordt aan gewerkt middels diverse samenwerkingsverbanden.

Printen

Via de event app werden verschillende vragen gesteld. Teveel om direct allemaal te beantwoorden maar dagvoorzitter Karman Ullah geeft aan dat alle vragen beantwoord gaan worden. Een leuke follow up voor de bezoekers aan Get Into The Future. ‘Wat is het voordeel van voedsel printen,’ vroeg een een deelnemer. 3d printen was het onderdeel waarmee de presentatie werd afgesloten. Post geeft aan dat het printen van voedsel ook zeer geschikt is voor bijvoorbeeld mensen die moeilijk kunnen kauwen. Je kan de samenstelling van het product afstemmen op de persoon of personen die het consumeren. Van een hard blok naar een wat zachter stuk chocola, de 3d printer levert voedsel op maat.

Zijn er verschillen?

Een andere vraag uit de zaal: ‘hoe zorg je dat alle bestanddelen van voedsel aanwezig zijn?’ Post geeft aan dat de samenstelling van regulier vlees en kweekvlees zo goed als gelijk zijn. Behalve als het gaat om bijvoorbeeld vitamine B12 omdat deze niet door het spierweefsel zelf worden aangemaakt. Deze kunnen echter worden toegevoegd zodat de bestanddelen alsnog gelijk zijn.

Mark Post was de eerste spreker op Get Into The Future. Een inspirerende start en een praktisch blik op de toekomst. Dat smaakt naar meer!

Achtergrond

Mark Post is Professor Fysiologie en Angiogenese aan de Universiteit van Maastricht. In 2013 werd Mark wereldnieuws toen hij de eerste hamburger van kweekvlees presenteerde.

Gemakkelijk en snel jouw
[first][first] en [second][second] gerealiseerd

We helpen je graag verder

Stel ons jouw vragen, boek een gratis demo
of vraag een passende offerte aan.